bali reistips
English version of this website Nederlandse versie van deze website

Reistips

Reizen naar Bali | Visa, valuta, en douane | Bellen en internet | Beste reistijd | Gezondheid | Statististieken

Reizen naar Bali

Er zijn heel veel mogelijkheden om op Bali te komen en daarmee Villa Mahkai te bereiken. Ter zee en door de lucht zijn de vanzelfsprekende mogelijkheden, want Bali is een eiland.

Ter zee kom je met het veer bij Gilimanuk aan, de drukke verbinding met Java. Vaartijd 30 minuten. De wachttijden tot 2 uur.

Door de lucht bereik je vliegveld Ngurah Rai van Denpasar.
De nieuwe aankomsthal is er voor reizigers met domestic-en international flights. Er komen jaarlijks 3.500.000 internationale reizigers op de luchthaven aan.

Hoe kom je voordelig naar Bali?
Boek een E-ticket met Skyscanner, Vliegwinkel of Vliegticket voor voordelige vluchten. Makkelijk en snel.

Maar welke maatschappij is goed?
We laten de bekendste vliegers even de revue passeren, met vertrek vanaf Schiphol.
KLM; bijna non-stop, service wordt verschillend beoordeeld. Je komt laat op Bali aan.
Malaysia Airlines;  heeft 2 vluchten met langere en kortere wachttijd op Kuala Lumpur. Goede service.
Singapore Airlines; Ook een lange of korte stop in Singapore, komt evenals Malaysian einde ochtend op Bali. Zeer goede service.
Garuda vliegt met meer tussenstops, goede service, onderweg de douaneformaliteiten te regelen.

Dan zijn er nog maatschappijen, die ook op Bali vliegen en iets minder bekend zijn.
Soms kan het interessant zijn om te boeken naar Jakarta, Kuala Lumpur of Singapore en dan met een low cost carrier het laatste stuk goedkoop eindigen. Denk dan aan Qatar, Emirates en Thai. De LCC vliegers zijn bv. Air Asia, Jetstar en Lion. Air Asia heeft hotseats. 
Je zit toch ruim en voor minder geld dan bij bekende vliegmaatschappijen.

Het is maar hoeveel tijd je wil besteden aan zoeken en boeken en hoeveel wachten en tussenstops voordeel kunnen opleveren.
Aanmelden op nieuwsbrieven van de maatschappijen kan ook nuttig zijn.
Lang tevoren boeken is vooral bij SKYSCANNER profijtelijk.
Momenteel kan je voor 650,-- tot 780,-- bij hen een E-ticket naar Bali boeken.

[ naar boven ]

Visa, valuta en douane

Visa:
Op het vliegveld van Bali, Denpasar, Ngurah Rai genaamd (DPS), wordt een visum verstrekt voor Indonesië voor 30 dagen. 1 maal verlengen voor nogmaals 30 dagen is mogelijk bij de immigratiedienst. Wat heeft u nodig voor dit visum? Geld, u betaalt p.p. 25 US $ of ca. 21 euro.
Andere valuta worden niet geaccepteerd, ook geen creditcards of pinpassen. U dient p.p. een paspoort te hebben, dat na vertrek nog 6 maanden geldig is. In het paspoort dienen 2 lege pagina's aanwezig te zijn voor stickers en stempels. Kinderen hoe klein ook, hebben een eigen paspoort nodig. Het is voordeliger en sneller om de VOA (Visum On Arrival) op het vliegveld af te handelen dan bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Er bestaan nog meer visa voor langer verblijf echter met een 30/60 dagen visum kun je een aardige tijd in Indonesië rondtoeren.

[ naar boven ]

Valuta:
De munt van Indonesië is de roepia (IDR). Het is even wennen, want de koers is laag en je hebt heel wat papiergeld nodig om een betaling te doen. Voor ca. € 65,-- krijg je 1.000.000 roepia. Je bent al snel miljonair hier. De grootste coupure is 100.000. Een stevige portemonnee is dan ook raadzaam om mee te nemen. Pinnen gaat heel gemakkelijk. Op bijna iedere hoek tref je een ATM. Pinpas erin, engelse taal kiezen en de rest wijzigt zich vanzelf. Maximaal bedrag per dag is 7.500.000 IRP per pas per dag. Creditcards zijn nauwelijks in gebruik.
Je  kunt er alleen in Zuid Bali SOMS mee betalen en dan nog wordt er provisie berekend. Neem euro’s mee als je een pinpas niet ziet zitten, maar geen dollars. Je mag onbeperkt euro's invoeren, echter een beperkte hoeveelheid roepia's. In Nederland is de koers altijd veel ongunstiger dan in Bali.

[ naar boven ]

Douane:
Wat mag je invoeren.?
1 liter alcohol, wijn inbegrepen. Alcohol is vrij kostbaar, de maximale hoeveelheid invoeren is aan te raden.
Alles voor niet commerciële doeleinden; kaas, snoep, drop, vleeswaar, snacks en souvenirs.

Wat NIET.
Beslist GEEN verdovende middelen, GEEN DRUGS, geen verdovende medicijnen. Geen snufje, geen snuifje, doe het niet want er staan zeer zware en langdure straffen op overtreding van de drugswetten.
Tabak mag wel ingevoerd worden, maar sigaretten van bekende merken zijn 1/10e van de prijs in Europa. Het heeft weinig zin om sigaretten mee te nemen. De lokale sigaren zijn prima te roken en verrassend goedkoop.
“Bloteplaatjesmagazines” etc. ook beter om niet mee te nemen.

[ naar boven ]

Bellen en internet:
Villa Mahkai heeft gratis WiFi. Echt snel zijn de verbindingen niet op Bali. Geen ADSL of 4G te vinden, maar och, het is vakantie.
Bellen naar de wereld gaat met skype heel goed. Zelf wel een laptop of tablet meenemen. Tijdelijke telefoonabonnementen en gespreksminuten zijn hier voordelig. Meenemen van een prepaid telefoon of met een aansluiting voor een SIM-card van Bali is voordelig. Mobieltjes zonder abonnement zijn verkrijgbaar vanaf 15,--Euro. XL is een goede provider en heeft een goede dekking op Bali.

[ naar boven ]

Beste reistijd
Bali kent maar 2 seizoenen. De droge tijd en de regentijd. De droge tijd is droog en zonnig van mei tot 1/2 december.
De natte tijd KAN nat en toch ook zonnig zijn en loopt ongeveer van 1/2 december tot mei.
We kennen maar 5 of 6 grijze dagen per jaar. Noord Bali is droger als de rest van Bali. In de directe omgeving van Villa Mahkai zijn er wijngaarden te vinden, als bewijs dat er veel zon is. Voor overwinteren kun je heel goed op Bali terecht, zelfs in de "regentijd”.
De temperatuur is overdag altijd rond de 30 graden en als het regent is het maar een korte tijd.
Wij vinden juni tot oktober een prima tijd. Na oktober neemt de luchtvochtigheid wat toe. Ook in de regentijd schijnt de zon veelvuldig en met kracht. De tijd van vlinders, vogels en bloemen is dan aangebroken en ook zijn er wat minder toeristen op het eiland.

[ naar boven ]

Gezondheid

De lucht is schoon en zuiver, het eten eerlijk en vrij van supplementen, de bodem vrij van verboden zaken.
De zee is schoon en visrijk. Kortom, buiten zit het wel goed. Het geniep zit vaak in de kleine dingen. Bacteriën, vliegen en muggen om wat vervelende zaken te benoemen. Wel, we zijn in de tropen. Een beestje kan aan komen vliegen, een kleine gast kan komen kruipen. We houden de kamers echter optimaal schoon, proper en gekuist. Door het droge klimaat van de omgeving valt het reuze mee aan vliegend en kruipend ongedierte. Malaria, dengue, en nog erger, cholera en tyfus komen bij toeristen nauwelijks voor.

Wij hebben een moderne kliniek in de buurt met 24 uur dokters op post. We hebben een goede tandarts en als het moet, kan er een dokter op bezoek komen. Inentingen zijn als u Noord Bali bezoekt NIET nodig. Alleen, gaat u de bush in van eilanden als Sulawesi, Borneo en Sumatra, dan zijn er wel preventieve maatregelen nodig. Voor de gevoelige onder ons, neem DEET mee. Drink geen kraanwater, maar bronwater (voordelig uit flessen). Drink regelmatig en ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00!

[ naar boven ]

Bali en haar Bevolking

Voor de geïnteresseerde lezer wat feiten en feitjes.
Bali is qua oppervlakte ongeveer zo groot als de provincie Noord Brabant.
Voor het gemak 100 km breed en 100 km lang.
In het zuiden zijn er de golven van de Indische Oceaan. In het noorden kabbelt en knabbelt de Bali Zee aan de kust.
De hoogste berg is Mount Agung met 3300 mtr. en kan beklommen worden in 5 uur.
Bali heeft 3.600.000 inwoners en is een der 18.000 eilanden van Indonesië.
Bali heeft zelfbestuur en ca. 80% van de mensen is Hindoe 18 % Moslim en 2% heeft een ander geloof.
Het gemiddelde inkomen is Euro 85,== per maand.
Alle kinderen gaan naar school en echte bittere armoede is er niet.
Een sociaal vangnet is er niet, belastingen zijn er nauwelijks.
Een arbeidsovereenkomst is onbekend. Evenmin iets als een welstandscommissie.
Ca. 40% van de bevolking is jonger dan  21 jaar. Er zijn universiteiten en peuterzaaltjes.
Er zijn kraamklinieken en kankercentra.
De gemiddelde snelheid die je met een auto haalt, is 39 km per uur, buiten Denpasar, wat met 1.000.000 inwoners de hoofdstad van Bali is.
35% van de bevolking is werkloos of doet werk waarvoor men niet opgeleid is. Vrouwen werken harder dan mannen en verkeren in een ondergeschikte positie.
Toch is Bali heel tolerant en iedereen is welkom.
De bevolking is gastvrij, heel erg vriendelijk en  zelden wordt men boos en de lachspieren zijn de meest gebruikte spieren.
Jaarlijks bezoeken 3.2 miljoen buitenlanders Bali.
De meeste verblijven maar enkele dagen op het eiland.
We hopen, dat jij wat langer bij ons zal verblijven.
Het is de moeite waard. 

[ naar boven ]